Wina Szedmak
Istnieją trzy regiony winiarskie o światowej sławie, z których produkuje się naturalnie słodkie wina. Jeden z nich to Podgórze Tokajskie. Podczas gdy w innych regionach winiarskich Botrytis cinerea jest chorobą winorośli i niszczy plantacje, u nas wyczarowuje najlepsze słodkie wina.
Unikalne warunki – pogodna jesień, bliskość rzek, zmienna wilgotność powietrza: mgliste, wilgotne poranki, suchość w ciągu dnia – wpływają na wytworzenie wysokiego poziomu naturalnego cukru w gronach, odpowiedniego do produkcji słodkich win.
Aszú – tradycyjny specjał z Tokaju, wytwarzany przez dwukrotne uzupełnianie zbotrytyzowanych winogron
Subtelnie przenoszący ducha Aszú, jego smak długo rozchodzi się dzięki kwasowości.
Szedmak TOKAJ ASZÚ 5 PUTTONOWE // 2000
cukier: 173 g • ekstrakt bez cukrów: 44.7 gr/l • zawartość kwasu: 7.7 gr/l • zawartość alkoholu: 10.5%
Legenda!
Wyobraź sobie, że powietrze niemal skwierczy od upału panującego w skalistych winnicach. Wszystkie inne rośliny, które nie dostały wilgoci, są już na skraju wyschnięcia. Tymczasem winorośle skupiają całą swoją energię na utrzymaniu sojuszu utworzonego z wilgocią głęboko zawartą w glebie, aby wspólnie walczyć z warunkami panującymi na powierzchni. Z tej doskonałej symbiozy narodził się wreszcie legendarny i wciąż niepowtarzalny 2000 Szédmák 5 Puttyonyos Aszú.
Winiarz mówi: W tym roku z Furmint w winnicy Deák wyprodukowano tylko Aszú, ponieważ do produkcji wina Aszú potrzebne były wszystkie winogrona. Z ziaren popiołu wyciekło 55 litrów esencji.
Wyprodukowano 2460 butelek.


Szedmak TOKAJ ASZÚ 5 PUTTONOWE // 2003
cukier: 122 g • ekstrakt bez cukrów: 53 gr/l • zawartość kwasu: 8.1 gr/l
Prawdziwy Aszú, bez zbędnych rozmów! Owocowe zapachy, smaki, aromaty, minerały, kolory i tekstury uderzają we wszystkie nasze zmysły niczym bomba. Przez kilka chwil wydaje się, że czas się zatrzymał i zdajemy sobie sprawę, że smaków nie odbieramy tylko językiem. Jest tak słodki, że można go wyjąć w każdym towarzystwie. Można się nim pochwalić przed znajomymi, na spotkaniu biznesowym będziesz tym „wiesz, tym, który przyniósł to pyszne wino”, ale w towarzystwie bukietu kwiatów od razu możesz zostać zdobywcą.
Staje się jednym z najważniejszych przerażających w Twojej kolekcji win.
Winiarz mówi: Wyprodukowane wyłącznie z Furmintu z winnicy Deák.
Wyprodukowano 976 butelek.
Szedmak TOKAJ ASZÚ 4 PUTTONOWE // 2004
ekstrakt bez cukrów: 59.5 gr/l • zawartość kwasu: 10.1 gr/l
Mocne, męskie wino. Nasza partia zwyciężyła w wymagającym roczniku 2004, odnosząc spektakularne zwycięstwo. Winnica Deák nigdy nie należała do obozu przegranych, dostosowuje się do nawet najbardziej ekstremalnych warunków niczym prawdziwa wojownicza dalia. Dlatego zasłużył na szacunek.
Winiarz mówi: 100% wino Aszú z Furmintu. Dominują kwasy; wino długowieczne. Zabutelkowane zostało po 12 latach leżakowania w drewnianych beczkach. Wyprodukowano 1776 butelek.


Szedmak TOKAJ ASZÚ 3 PUTTONOWE // 2008
naturalny cukier resztkowy: 73 gr/l • zawartość alkoholu: 12.5% • objętość: 0,5 l
Jeśli dopiero poznajesz tajemniczy świat Aszú, 3-puttonowe Aszú z Szedmák Borház będzie idealnym winem na otwarcie. Dojrzewaliśmy go w drewnianych beczkach przez 8 lat, by w końcu uzyskać gęsty, bursztynowy trunek o intensywnych smakach i aromatach, które przewyższają same siebie.
Świetny towarzysz wieczorów towarzyskich! Po cichu chowa się w tle, nie chce być głównym mówcą, ale wszyscy mają świadomość, że dzięki niemu ten wieczór był tak piękny i niezapomniany.
Winiarz mówi: Produkowane głównie z winogron Furmint aszú, Hárslevelű i wina bazowego Furmint w tradycyjny sposób. Ziarna aszú rozgniataliśmy w workach i również prasowaliśmy w workach.
Wyprodukowano 1160 butelek.
Szedmak TOKAJ ASZÚ 6 PUTTONOWE // 2014
cukier: 162 gr • ekstrakt bez cukrów: 65.2 gr/l • zawartość kwasu: 10.7 gr/l
Mocne, męskie wino. Nasza partia zwyciężyła w wymagającym roczniku 2004, odnosząc spektakularne zwycięstwo. Winnica Deák nigdy nie należała do obozu przegranych, dostosowuje się do nawet najbardziej ekstremalnych warunków niczym prawdziwa wojownicza dalia. Dlatego zasłużył na szacunek.
Winiarz mówi: 100% wino Aszú z Furmintu. Dominują kwasy; wino długowieczne. Zabutelkowane zostało po 12 latach leżakowania w drewnianych beczkach. Wyprodukowano 1776 butelek.


Wino Édes Szamorodni
naturalny cukier resztkowy: 120 g • ekstrakt bez cukrów: 36 g/l • zawartość kwasu: 6,3 g/l • zawartość alkoholu: 11 % • objętość: 0,5 l
Specjalne wino tokajskie produkowane z botrytyzowanych gron Furmint pozostawionych w nienaruszonym stanie w najwyższych partiach winnicy Deák.
Wino FORDÍTÁS
naturalny cukier resztkowy: 115 g/l • ekstrakt bez cukrów: 44 g/l • zawartość kwasu: 7,5 g/l • alkohol: 12 % • objętość: 0,5 l

Wina Furmint

Furmint Sajgó // 2022
późne zbiory, słodkie
(0,5l)

Furmint Deák // 2022
późne zbiory, słodkie
(0,75l)

Furmint Deák // 2023
wytrawne
(0,75l)
Wina Pezsgő

Tokaj Furmint Pezsgő // 2021
Brut

Tokaj Furmint Pezsgő // 2020
Brut
Wina HÁRSLEVELŰ
Hárslevelű oznacza „liść lipy” i ma wyraźny zapach lipy, niezależnie od tego, czy jest mieszany, czy wytwarzany w postaci wina odmianowego. Wina odmianowe są charakterystyczne, pikantne i aromatyczne, z nutami lipy, cytryny, żółtego jabłka, siana i białej brzoskwini. W zależności od rocznika produkujemy wytrawne, półsłodkie, późne wino słodkie.

Hárslevelű Sajgó // 2022
wytrwane
(0,75l)

Tokaji Hárslevelű
późne zbiory, słodkie
(0,5l)

Hárslevelű Sajgó // 2021
późne zbiory, selekcja specjalna
(0,375l)
Wino Kabar

Historia
Odmiana została stworzona w 1967 roku w Tarcal w Narodowym Instytucie Badań nad Winiarstwem i Enologią. Jej matką był Bouvier, a ojcem Hárslevelű. Jest to węgierska krzyżówka z Tokaju, po raz pierwszy zatwierdzona w regionie winiarskim w 2006 roku, kiedy znana była jako Tarcal 10. Jej łagodna, powściągliwa kwasowość jest w tym przypadku zdominowana przez tropikalne nuty owocowe Bouvier, dając wina o miękkiej, lekkiej, jedwabistej konsystencji.
Dostępny rocznik 2021
Kabar specjalna selekcja (0,375l)
Wino ZÉTA
Historia
Skrzyżowanie Furmint i Bouvier stworzone przez Ference’a Király’ego w Peczu w 1951 roku. Pierwotnie wino nazywało się Oremus, ale ponieważ istnieje winnica o tej nazwie, zmieniono jego nazwę i nadano jej nazwę Zéta. Nazwa pochodzi od głównej bohaterki, Zéty, w dziele Gézy Gárdanyi’ego „Niewidzialny człowiek”.
Została autoryzowana na początku lat 90. i przemianowana w 1999 roku. Jest czwartą najważniejszą odmianą w regionie winiarskim Tokaj.
Nie jest tak aromatyczna jak Sárgamuskotály, ale charakteryzuje się nutami kwiatu brzoskwini i kwiatu bzu, a także świeżą kwasowością.
Produkujemy półwytrawne lub półsłodkie Tokaji Cuvée przy użyciu Zéta, takie jak Furmint-Zéta (2022) półwytrawne lub Kabar Zéta półsłodkie (2022)
W wyjątkowych latach produkujemy również niezależne słodkie wino z Zéta (2015)
Brak dostępnych roczników.
