Ciekawostki z Podgórza Tokajskiego

Istnieją 3 regiony winiarskie o światowej sławie , w których produkuje się naturalnie słodkie wina. Jeden z nich to Podgórze Tokajskie. Podczas gdy w innych regionach winiarskich Botrytis cinerea jest chorobą winorośli i niszczy plantacje, u nas wyczarowuje najlepsze słodkie wina.
W unikalnych warunkach (pogodna jesień, bliskość rzek, zmienna wilgotność powietrza: mgliste, wilgotne poranki, suchość w ciągu dnia), które wpływają na wytworzenie wysokiego poziomu naturalnego cukru w gronach, odpowiedniego do produkcji słodkich win.

Tradycyjny specjał z Tokaju, wytwarzany przez dwukrotne uzupełnianie zbotrytyzowanych winogron.

Subtelnie przenoszący ducha aszú, jego smak długo rozchodzi się dzięki kwasowości

Vinum regnum, rex vinorum – wino królów i król win!
Płynne złoto Tokaj-Hegyalja nosi swój tytuł dumnie i w sposób niezachwiany. Każdy łyk jej wykwintnego i wysublimowanego smaku jest darem dla ciała i duszy. Przestępstwem jest trzymanie go na najwyższych półkach kredensów, czekanie, aż będzie towarzyszył specjalnej okazji, podczas gdy niezliczone wina aszú czekają tylko po to, aby każda chwila była słodka i niezapomniana.
Wina aszú z winnicy Szedmák u progu pełnoletności, odpowiednio w wieku 16, 17 i 20 lat, bez ceregieli pokazują, gdzie znajdują się w hierarchii ważności.
Często jesteśmy pytani o to, z jakimi potrawami go polecamy.
Aszú jest samo w sobie arcydziełem cukierniczym w butelce, ponieważ czuje się bardzo dobrze samodzielnie. Jeśli jednak szukamy dla niego kulinarnego towarzystwa, to będą to lekko przyprawione pieczenie mięsne, domowy pasztet z gęsiej wątróbki i wypieki z jabłkiem, orzechami, migdałami lub śliwkami, bezbłędnie komponują się z nim, tworząc symbiozę gastronomiczną.

ASZÚ 2000 • 5 puttonowe

alk: 10,5% • cukier: 173 gr • zawartość ekstraktu bez cukru: 44,7 gr/l • kwas: 7,7 gr/l

Legenda sama w sobie!

Wyobraź sobie upał wibrujący w powietrzu i na skalistych grzbietach. Każda roślina, która nie może wchłonąć wystarczającej ilości wody, jest na krawędzi wysychania. Każda roślina z wyjątkiem winogron, które w międzyczasie skupiają się na utrzymaniu delikatnego sojuszu z wilgocią zalegającą gdzieś w głębi ziemii i podejmują walkę powyżej jej powierzchni. Z tej doskonałej symbiozy narodziło się legendarne i niepowtarzalne 5 puttonów Aszú z 2000 roku.

Wiadomość od winemakera: W 2000 roku do produkcji wina aszú użyto każdego grona Furmint z winnicy Deák. Z winogron aszú uzyskano 55 litrów esencji wina. Wyprodukowano z niej 2460 butelek.

Szedmak ASZÚ 2014, 6 puttonyos
Szedmak ASZÚ 2003, 5 puttonyos

ASZÚ 2003 • 5 puttonowe

naturalny cukier resztkowy: 53 gr/l • kwas: 8,1 gr/l • cukier 122 gr/l

Bez zbędnej paplaniny. Drodzy Państwo to jest prawdziwe Aszú! Owocowe aromaty, minerały, kolory i tekstury przytłaczają wszystkie nasze zmysły jak bomba. To tak, jakby sam czas się zatrzymał, gdy zdajesz sobie sprawę, że smakujemy nie tylko językiem. Jest tak słodkie, że idealnie sprawdza się w każdym towarzystwie. Możesz pochwalić się nim przed znajomymi, na spotkaniach biznesowych będziesz „tym, który wie, że przybył z naprawdę dobrym winem” lub możesz nim oczarować ukochaną osobę obok bukietu kwiatów. Szybko stanie się najcenniejszym winem w Twojej kolekcji.

Wiadomość od winemakera: Wykonane w całości z winogron Furmint z winnicy Deák. Wyprodukowano 976 butelek.

ASZÚ 2004 • 4 puttonowe

ekstrakt bez cukru: 59,5 gr/l • kwas: 10,1 gr/l

Charakterystyczne, męskie wino. Dzielnie triumfowało w trudnym sezonie winiarskim 2004 roku. Winnica Deák zawsze należała do zwycięzców, zawsze dostosowywała się do najbardziej ekstremalnych warunków, jak prawdziwy bohater. I jak prawdziwy bohater zasługuje na szacunek.
Wiadomość od winemakera: Wino Aszú wyprodukowane wyłącznie z winogron Furmint. Dominują kwasy, jest to wino długowieczne. Butelkowane po 12 latach leżakowania w drewnianych beczkach. Wyprodukowano 1776 butelek.

ASZÚ 2008 • 3 puttonowe

naturalny cukier resztkowy: 73 g • zawartość alkoholu: 12,5% • objętość: 0,5 l

Trzy puttonowe aszú z winnicy Szedmák to idealne wino na początek drogi do poznania mistycznego świata aszú. Leżakowane przez 8 lat w drewnianych beczkach jest bursztynowym winem o intensywnym, wyjątkowym aromacie. Bardzo dobre jako ozdoba wieczoru z przyjaciółmi. Pozostaje cicho w tle, nie stara się się być najważniejsze ale i tak wszyscy pamiętają, że to ono sprawiło, że to było niezapomniane spotkanie.
Wiadomość od winemakera: Tradycyjna produkcja głównie ze zbotrytyzowanych winogron Furmint, win bazowych Hárslevelű i Furmint, tłoczonych w workach. Wyprodukowano 1160 butelek.

ASZÚ 2014 • 6 puttonowe

cukier: 162 gr • kwas: 10,7 gr/l • ekstrakt bez cukru: 65,2 gr/l

Wspaniałe i rzadkie wino z trudnego i chłodnego roku 2014. Wykonane z winogron Furmint, na bazie wina Furmint i Hárslevelű. Jego owocowość ma ślady moreli, ananasa i pomelo. Leżało w drewnianych beczkach przez dwa lata.
Wyprodukowano 878 butelek.

Szedmak ASZÚ 2014, 6 puttonyos

ÉDES SZAMORODNI 2017

naturalny cukier resztkowy: 120 g, ekstrakt bez cukrów: 36 g/l, zawartość kwasu: 6,3 g/l, zawartość alkoholu: 11 %
objętość: 0,5 l

Specjalistyczne wino Tokaj z botryzowanego bukiety furminta pozostawione nietknięte w
najwyższej części winnicy Deák.

FORDÍTÁS 2017

naturalny cukier resztkowy: 115 g/l, ekstrakt bez cukrów: 44 g/l, zawartość kwasu: 7,5 g/l, alkohol: 12 %
Objętość: 0,5 l

HÁRSLEVELŰ 2017

naturalny cukier: 153 gr • kwas: 7, 1 gr/l, ekstrakt bez cukru: 45 gr/l • alkohol: 11,5%

SÁRGA MUSKOTÁLY SORTOWANE KIŚCIE 2015 • SŁODKIE • PÓŹNY ZBIÓR

naturalny cukier resztkowy: 145 gr, zawartość alkoholu: 11 % objętość: 0,375l

Wyprodukowane z całkowicie wysuszonych winogron. Intensywny zapach i trwały smak. Gwarantuje niezapomniane przeżycia dla miłośników słodkiego wina. Wyprodukowano łącznie tylko 685 butelek.

SÁRGA MUSKOTÁLY 2018 słodkie

alkohol: 13 % • cukier: 62 gr/l, ekstrakt bez cukru: 28,9 gr/l • kwas: 5,6 gr/l

SÁRGA MUSKOTÁLY {Sajgó} 2019 • PÓŁSŁODKIE

naturalny cukier resztkowy: 35 gr, zawartość alkoholu: 12,5 % objętość: 0,75l

Żółty muskat o głębokim smaku, ze zbocza Sajgó. Doskonały aperitif. Zalecane spożycie w temperaturze 12° C.

FURMINT {Deák} 2019 • PÓŁWYTRAWNE

naturalny cukier resztkowy: 9 gr, zawartość alkoholu: 13 %, ekstrakt: 22,4 gr/l, objętość: 0,75l

Harmonijny, pachnący, ognisty Furmint z wulkanicznego stoku Góry Kopasy, czerpiący smak z lessowej gleby doliny Deák. Zalecane spożycie w temperaturze 12 – 13° C, do lekkich kolacji, sałatek, ryb i domowych serów. Wyśmienite jako aperitif!

Tokaji Furmint 2019 słodki

alkohol: 11,5 % • cukier: 71 gr/l, ekstrakt bez cukru: 26 gr/l • kwas: 6,4 gr/l

Oferuje harmonijny smak i zapach przejrzałych kiści winogron. Serwować można samodzielnie lub z deserami.Jest to wino harmonijne, kompletne z długotrwałym posmakiem. Najlepiej podawać w temperaturze 12-13°C.Wino białe słodkie z chronioną nazwą pochodzenia.

ZEMPLÉNI ZENGŐ 2019 • PÓŁSŁODKIE

naturalny cukier resztkowy: 29 gr, zawartość alkoholu: 14 % alk objętość: 0,75l

Grona dotknięte Botrytis cinerea są pikantne, aromatyczne. Wina z nich wyprodukowane mogą być spożywane jako aperitify. Zalecane spożycie w temperaturze 10 – 12° C.