Ciekawostki z Podgórza Tokajskiego

Istnieją 3 regiony winiarskie o światowej sławie , w których produkuje się naturalnie słodkie wina. Jeden z nich to Podgórze Tokajskie. Podczas gdy w innych regionach winiarskich Botrytis cinerea jest chorobą winorośli i niszczy plantacje, u nas wyczarowuje najlepsze słodkie wina.
W unikalnych warunkach (pogodna jesień, bliskość rzek, zmienna wilgotność powietrza: mgliste, wilgotne poranki, suchość w ciągu dnia), które wpływają na wytworzenie wysokiego poziomu naturalnego cukru w gronach, odpowiedniego do produkcji słodkich win.

ASZÚ 2014 • 6 puttonyos

naturalny cukier resztkowy: 161 gramów, zawartość alkoholu: 12% o objętość: 0,5l

ASZÚ 2000 • 5 Puttonyos

ASZÚ 2003 • 5 puttonyos

0,5l naturalny cukier resztkowy: 122 gr, zawartość alkoholu: 12,5 % o objętość: 0,5l

ASZÚ 2004 • 4 puttonyos

naturalny cukier resztkowy: 100 gr, zawartość alkoholu: 13 % o objętość: 0,5l

ASZÚ 2008 • 3 puttonyos

0,5l naturalny cukier resztkowy: 73 gr, zawartość alkoholu: 12,5 % o objętość: 0,5l

ZÉTA 2015 • SŁODKIE • PÓŹNY ZBIÓR

Wyprodukowane z całkowicie wysuszonych winogron. Intensywny zapach i trwały smak. Gwarantuje niezapomniane przeżycia dla miłośników słodkiego wina. Wyprodukowano łącznie tylko 443 butelki.

naturalny cukier resztkowy: 120 gr, zawartość alkoholu: 11 % objętość: 0,375l

KABAR 2015 • SŁODKIE • PÓŹNY ZBIÓR

Wyprodukowane z całkowicie wysuszonych winogron. Intensywny zapach i trwały smak. Gwarantuje niezapomniane przeżycia dla miłośników słodkiego wina. Wyprodukowano łącznie tylko 805 butelek.

naturalny cukier resztkowy: 100 gr, zawartość alkoholu: 11,5 % objętość: 0,375l

SÁRGA MUSKOTÁLY SORTOWANE KIŚCIE 2015 • SŁODKIE • PÓŹNY ZBIÓR

Wyprodukowane z całkowicie wysuszonych winogron. Intensywny zapach i trwały smak. Gwarantuje niezapomniane przeżycia dla miłośników słodkiego wina. Wyprodukowano łącznie tylko 685 butelek.

naturalny cukier resztkowy: 145 gr, zawartość alkoholu: 11 % objętość: 0,375l

SÁRGA MUSKOTÁLY {Sajgó} 2017 • PÓŁSŁODKIE

Żółty muskat o głębokim smaku, ze zbocza Sajgó. Doskonały aperitif. Zalecane spożycie w temperaturze 12° C.

naturalny cukier resztkowy: 35 gr, zawartość alkoholu: 12,5 % objętość: 0,75l

SÁRGA MUSKOTÁLY 2017 • WYTRAWNE

Zapach i smak gron żółtego muskatu są unikalne i niepowtarzalne. Doskonałe wino do lżejszych potraw z grzybów i ryb oraz do świeżych domowych serów. Zaleca się spożywanie w temperaturze 10 – 12° C.

naturalny cukier resztkowy: 5,5 gr, zawartość alkoholu: 12,5 % alk objętość: 0,75l

HÁRSLEVELŰ {Sajgó} 2017 • SŁODKIE

Gatunek Hárslevelű charakteryzuje się kwiatowym i miodowym aromatem. Nasze wino z winnicy Sajgó ma miękki, harmonijny, świeży, orzeźwiający smak. Jest wyśmienite do grillowanych warzyw, grzybów i dań rybnych.

naturalny cukier resztkowy: 65 gr, zawartość alkoholu: 12 % objętość: 0,75l

FURMINT {Sajgó} 2016 • WYTRAWNE

Harmonijny, aromatyczny Furmint z winnicy Sajgó. Zalecane spożycie w temperaturze 12-13° C do lekkich kolacji, sałatek, ryb i domowych serów. Wyśmienite jako aperitif!

naturalny cukier resztkowy: 1 gr, zawartość alkoholu: 12 %, objętość: 0,75l

FURMINT {Deák} 2016 • WYTRAWNE

Harmonijny, pachnący, ognisty Furmint z wulkanicznego stoku Góry Kopasy, czerpiący smak z lessowej gleby doliny Deák. Zalecane spożycie w temperaturze 12 – 13° C, do lekkich kolacji, sałatek, ryb i domowych serów. Wyśmienite jako aperitif!

naturalny cukier resztkowy: 3 gr, zawartość alkoholu: 13 %

ZEMPLÉNI ZENGŐ 2016 • SŁODKIE

Grona dotknięte Botrytis cinerea są pikantne, aromatyczne. Wina z nich wyprodukowane mogą być spożywane jako aperitify. Zalecane spożycie w temperaturze 10 – 12° C.

naturalny cukier resztkowy: 68 gr, zawartość alkoholu: 12,5 % alk objętość: 0,75l

ZEMPLÉNI ZENGŐ 2015 • PÓŁSŁODKIE

Grona dotknięte Botrytis cinerea są pikantne, aromatyczne. Wina z nich wyprodukowane mogą być spożywane jako aperitify. Zalecane spożycie w temperaturze 10 – 12° C.

naturalny cukier resztkowy: 29 gr, zawartość alkoholu: 14 % alk objętość: 0,75l