Wina Szedmak

Istnieją trzy regiony winiarskie o światowej sławie, z których produkuje się naturalnie słodkie wina. Jeden z nich to Podgórze Tokajskie. Podczas gdy w innych regionach winiarskich Botrytis cinerea jest chorobą winorośli i niszczy plantacje, u nas wyczarowuje najlepsze słodkie wina.
Unikalne warunki – pogodna jesień, bliskość rzek, zmienna wilgotność powietrza: mgliste, wilgotne poranki, suchość w ciągu dnia – wpływają na wytworzenie wysokiego poziomu naturalnego cukru w gronach, odpowiedniego do produkcji słodkich win.

Aszú – tradycyjny specjał z Tokaju, wytwarzany przez dwukrotne uzupełnianie zbotrytyzowanych winogron


Subtelnie przenoszący ducha Aszú, jego smak długo rozchodzi się dzięki kwasowości.

Vinum regnum, rex vinorum – wino królów i król win!

Płynne złoto Tokaj-Hegyalja nosi swój tytuł dumnie i w sposób niezachwiany. Każdy łyk jej wykwintnego i wysublimowanego smaku jest darem dla ciała i duszy. Przestępstwem jest trzymanie go na najwyższych półkach kredensów, czekanie, aż będzie towarzyszył specjalnej okazji, podczas gdy niezliczone wina aszú czekają tylko po to, aby każda chwila była słodka i niezapomniana.
Wina Aszú z winnicy Szedmák u progu pełnoletności, odpowiednio w wieku 16, 17 i 20 lat, bez ceregieli pokazują, gdzie znajdują się w hierarchii ważności.

Często jesteśmy pytani o to, z jakimi potrawami go polecamy?
Aszú jest samo w sobie arcydziełem cukierniczym w butelce, ponieważ czuje się bardzo dobrze samodzielnie. Jeśli jednak szukamy dla niego kulinarnego towarzystwa, to będą to lekko przyprawione pieczenie mięsne, domowy pasztet z gęsiej wątróbki i wypieki z jabłkiem, orzechami, migdałami lub śliwkami, bezbłędnie komponują się z nim, tworząc symbiozę gastronomiczną.

Szedmak TOKAJ ASZÚ 5 PUTTONOWE // 2000


cukier: 173 g • ekstrakt bez cukrów:  44.7 gr/l • zawartość kwasu: 7.7 gr/l • zawartość alkoholu: 10.5%


Legenda!
Wyobraź sobie, że powietrze niemal skwierczy od upału panującego w skalistych winnicach. Wszystkie inne rośliny, które nie dostały wilgoci, są już na skraju wyschnięcia. Tymczasem winorośle skupiają całą swoją energię na utrzymaniu sojuszu utworzonego z wilgocią głęboko zawartą w glebie, aby wspólnie walczyć z warunkami panującymi na powierzchni. Z tej doskonałej symbiozy narodził się wreszcie legendarny i wciąż niepowtarzalny 2000 Szédmák 5 Puttyonyos Aszú.

Winiarz mówi: W tym roku z Furmint w winnicy Deák wyprodukowano tylko Aszú, ponieważ do produkcji wina Aszú potrzebne były wszystkie winogrona. Z ziaren popiołu wyciekło 55 litrów esencji.
Wyprodukowano 2460 butelek.

wino Szedmak ASZÚ 2000 • 5 puttonowe
wino Szedmak ASZÚ 2003 • 5 puttonowe

Szedmak TOKAJ ASZÚ 5 PUTTONOWE // 2003


cukier: 122 g • ekstrakt bez cukrów:  53 gr/l • zawartość kwasu: 8.1 gr/l


Prawdziwy Aszú, bez zbędnych rozmów! Owocowe zapachy, smaki, aromaty, minerały, kolory i tekstury uderzają we wszystkie nasze zmysły niczym bomba. Przez kilka chwil wydaje się, że czas się zatrzymał i zdajemy sobie sprawę, że smaków nie odbieramy tylko językiem. Jest tak słodki, że można go wyjąć w każdym towarzystwie. Można się nim pochwalić przed znajomymi, na spotkaniu biznesowym będziesz tym „wiesz, tym, który przyniósł to pyszne wino”, ale w towarzystwie bukietu kwiatów od razu możesz zostać zdobywcą.
Staje się jednym z najważniejszych przerażających w Twojej kolekcji win.

Winiarz mówi: Wyprodukowane wyłącznie z Furmintu z winnicy Deák.
Wyprodukowano 976 butelek.

Szedmak TOKAJ ASZÚ 4 PUTTONOWE // 2004


ekstrakt bez cukrów:  59.5 gr/l • zawartość kwasu: 10.1 gr/l


Mocne, męskie wino. Nasza partia zwyciężyła w wymagającym roczniku 2004, odnosząc spektakularne zwycięstwo. Winnica Deák nigdy nie należała do obozu przegranych, dostosowuje się do nawet najbardziej ekstremalnych warunków niczym prawdziwa wojownicza dalia. Dlatego zasłużył na szacunek.

Winiarz mówi: 100% wino Aszú z Furmintu. Dominują kwasy; wino długowieczne. Zabutelkowane zostało po 12 latach leżakowania w drewnianych beczkach. Wyprodukowano 1776 butelek.

wino Szedmak ASZÚ 2008 • 3 puttonowe
wino Szedmak ASZÚ 2008 • 3 puttonowe

Szedmak TOKAJ ASZÚ 3 PUTTONOWE // 2008


naturalny cukier resztkowy: 73 gr/l • zawartość alkoholu: 12.5% • objętość: 0,5 l


Jeśli dopiero poznajesz tajemniczy świat Aszú, 3-puttonowe Aszú z Szedmák Borház będzie idealnym winem na otwarcie. Dojrzewaliśmy go w drewnianych beczkach przez 8 lat, by w końcu uzyskać gęsty, bursztynowy trunek o intensywnych smakach i aromatach, które przewyższają same siebie.
Świetny towarzysz wieczorów towarzyskich! Po cichu chowa się w tle, nie chce być głównym mówcą, ale wszyscy mają świadomość, że dzięki niemu ten wieczór był tak piękny i niezapomniany.

Winiarz mówi: Produkowane głównie z winogron Furmint aszú, Hárslevelű i wina bazowego Furmint w tradycyjny sposób. Ziarna aszú rozgniataliśmy w workach i również prasowaliśmy w workach.
Wyprodukowano 1160 butelek.

Szedmak TOKAJ ASZÚ 6 PUTTONOWE // 2014


cukier: 162 gr • ekstrakt bez cukrów:  65.2 gr/l • zawartość kwasu: 10.7 gr/l


Mocne, męskie wino. Nasza partia zwyciężyła w wymagającym roczniku 2004, odnosząc spektakularne zwycięstwo. Winnica Deák nigdy nie należała do obozu przegranych, dostosowuje się do nawet najbardziej ekstremalnych warunków niczym prawdziwa wojownicza dalia. Dlatego zasłużył na szacunek.

Winiarz mówi: 100% wino Aszú z Furmintu. Dominują kwasy; wino długowieczne. Zabutelkowane zostało po 12 latach leżakowania w drewnianych beczkach. Wyprodukowano 1776 butelek.

Wino Szedmak Aszu 2014, 6 puttonowe

Szedmak wino Edes Szamorodni

Wino Édes Szamorodni


naturalny cukier resztkowy: 120 g • ekstrakt bez cukrów: 36 g/l • zawartość kwasu: 6,3 g/l • zawartość alkoholu: 11 % • objętość: 0,5 l


Specjalne wino tokajskie produkowane z botrytyzowanych gron Furmint pozostawionych w nienaruszonym stanie w najwyższych partiach winnicy Deák.

Wino FORDÍTÁS


naturalny cukier resztkowy: 115 g/l • ekstrakt bez cukrów: 44 g/l • zawartość kwasu: 7,5 g/l • alkohol: 12 % • objętość: 0,5 l


Szedmak wino Forditas

Wina Furmint


Szedmak wino Furmint Sajgo słodkie

Furmint Sajgó // 2022
późne zbiory, słodkie
(0,5l)

Szedmak wino Furmint Deak, słodkie

Furmint Deák // 2022
późne zbiory, słodkie
(0,75l)

wino Furmint Deák 2023

Furmint Deák // 2023
wytrawne
(0,75l)

Wina Pezsgő


wino Tokaj Furmint Pezsgő brut

Tokaj Furmint Pezsgő // 2021
Brut

wino Szedmak Furmint Pezsgő brut, 2020

Tokaj Furmint Pezsgő // 2020
Brut

Wina HÁRSLEVELŰ


Hárslevelű oznacza „liść lipy” i ma wyraźny zapach lipy, niezależnie od tego, czy jest mieszany, czy wytwarzany w postaci wina odmianowego. Wina odmianowe są charakterystyczne, pikantne i aromatyczne, z nutami lipy, cytryny, żółtego jabłka, siana i białej brzoskwini. W zależności od rocznika produkujemy wytrawne, półsłodkie, późne wino słodkie.

Wino Szedmak Hárslevelű Sajgó, słodkie

Hárslevelű Sajgó // 2022
wytrwane
(0,75l)

wino Szedmak Harslevelu Tokaj

Tokaji Hárslevelű
późne zbiory, słodkie
(0,5l)

wino Szedmak 2021 Hárslevelű Sajgó, selekcja specjalna

Hárslevelű Sajgó // 2021
późne zbiory, selekcja specjalna
(0,375l)


Wino Kabar


wino Szedmak Kabar

Historia

Odmiana została stworzona w 1967 roku w Tarcal w Narodowym Instytucie Badań nad Winiarstwem i Enologią. Jej matką był Bouvier, a ojcem Hárslevelű. Jest to węgierska krzyżówka z Tokaju, po raz pierwszy zatwierdzona w regionie winiarskim w 2006 roku, kiedy znana była jako Tarcal 10. Jej łagodna, powściągliwa kwasowość jest w tym przypadku zdominowana przez tropikalne nuty owocowe Bouvier, dając wina o miękkiej, lekkiej, jedwabistej konsystencji.

Dostępny rocznik 2021
Kabar specjalna selekcja (0,375l)

Wino ZÉTA


Historia

Skrzyżowanie Furmint i Bouvier stworzone przez Ference’a Király’ego w Peczu w 1951 roku. Pierwotnie wino nazywało się Oremus, ale ponieważ istnieje winnica o tej nazwie, zmieniono jego nazwę i nadano jej nazwę Zéta. Nazwa pochodzi od głównej bohaterki, Zéty, w dziele Gézy Gárdanyi’ego „Niewidzialny człowiek”.
Została autoryzowana na początku lat 90. i przemianowana w 1999 roku. Jest czwartą najważniejszą odmianą w regionie winiarskim Tokaj.
Nie jest tak aromatyczna jak Sárgamuskotály, ale charakteryzuje się nutami kwiatu brzoskwini i kwiatu bzu, a także świeżą kwasowością.

Produkujemy półwytrawne lub półsłodkie Tokaji Cuvée przy użyciu Zéta, takie jak Furmint-Zéta (2022) półwytrawne lub Kabar Zéta półsłodkie (2022)

W wyjątkowych latach produkujemy również niezależne słodkie wino z Zéta (2015)
Brak dostępnych roczników.

wino Szedmak Kabar Zeta